Vad är skillnaden mellan elleverantör och nätägare?

Nätägare är det företag som lägger elnätet och elledningarna i det området där du bor och som ansvarar för underhållet och servicen av dem. Det är nätägaren som ansvarar för att överföringen av elen som du köper av din elleverantör fungerar som den ska. Att byta nätägare är inte möjligt. Nätavgiften består bland annat av abonnemangsavgiften och överföringsavgiften (kostnad för att transportera elen).

Elleverantören är det företag som du köper din el ifrån. Din nätägare kan även i vissa fall vara din förvalda elleverantör innan du gjort ett eget val. Du är fri att byta elleverantör enligt eget val. Du är även geografiskt obunden, så du som bor i södra Sverige kan lika gärna köpa el från en elleverantör i norra Sverige och vice versa.

Vem betalar om något går sönder?

Vid onormalt slitage och vållande av skada är du enligt hyreslagen ersättningsskyldig. Du ansvarar även för skador som uppkommer genom att någon som tillhör hushållet eller gästar dig uppträtt vårdslöst eller försumligt. Har du inneboende eller till exempel externa hantverkare som orsakar skador i din lägenhet är även det ditt ansvar.

Tappat dina nycklar? Såhär gör du

Vardag mellan 09.00 – 15.00 kontakta din hyresvärd. Övrig tid, kontakta låssmed, som hjälper dig. Tänk på att du måste kunna visa legitimation vid låsöppning av din lägenhet. Kostnaden för detta betalar du själv.

Det allra bästa är om du har reservnyckel hemma hos en vän eller granne. Då behöver du aldrig riskera extrakostnader för utelåsning.

Det är minusgrader ute och mina element känns kalla, vad kan vara fel?

Det kan betyda att du redan nått 20 grader i lägenheten. Ingenting behöver alltså vara fel på dina element. Elementen i lägenheten är försedda med en termostat som känner av inomhustemperaturen. Den släpper fram värme till dess att temperaturen i lägenheten är ungefär 20 grader, därefter stängs den av och då kan elementen upplevas som kalla. Skulle temperaturen i din lägenhet sjunka släpps automatiskt värmen fram.

Tänk på att aldrig ställa möbler framför eller låta tjocka gardiner hänga för elementen, då känner termostaten bara av temperaturen närmast elementet även om övriga lägenheten är kallare. Detsamma gäller för elementskydd.

Får jag montera disk-/tvättmaskin i min lägenhet?

Nej, så kallade fasta el- och rörinstallationer får bara göras av fackman med behörighet. Den här regeln är till för din egen och andras säkerhet. Rådgör alltid med din hyresvärd innan.

Får jag renovera på egen hand?

Det går bra att du på egen hand målar och tapetserar din lägenhet. Men du måste tänka på att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Har du använt felaktigt material, utfört jobbet slarvigt eller valt extrema färger och mönster kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar ut.

Rådgör alltid med din hyresvärd innan du sätter igång. 

Hur lång är min uppsägningstid?

Uppsägningstiden för en lägenhet är tre månader och räknas i hela kalendermånader. Din uppsägningstid står specificerad i ditt hyreskontrakt.

Har du tappat din hyresavi?

Skicka ett meddelande till info@fastevo.se

 

Hur länge finns intresseanmälan på lägenhet och parkering kvar?

Intresseanmälningar sparar vi i 3 månader.

Får jag sätta upp tv på väggen?

Ja, om monteringen görs fackmannamässigt. Att borra i en vägg medför alltid risk att skada el- och vattenledningar. Använd hellre ett bordsstativ på din tv så slipper du skador på väggen. Du är dock alltid skyldig att återställa den dagen du flyttar ut. En vägg-tv innebär ofta stora hål som kan vara besvärliga att återställa.